Mastit, çoğunlukla emziren annelerde görülen meme dokusu inflamasyonudur. Çoğunlukla enfeksiyon da eşlik eder. Mastit olduğunuzda memenizde kızarıklık, şişme, ağrı ve hassasiyet olur. Emziren annenin göğüs kanalı tıkanırsa mastit oluşum ihtimali artmaktadır. Tek veya iki memede de görülebilir.
Emziren annelerde süt kanalı tıkanmasından da meme ucu çatlaklarından da kaynaklanabilmektedir. Temeldeki bu iki sebep de emzirme odaklıdır. Emzirme sonrasında meme tamamen boşaltılmadıysa süt kanalları tıkanmaya başlar ve mastite davetiye çıkarmış oluruz. Çatlaklar la ise, bakterilerin meme dokusuna girmesi sonucunda oluşan bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Meme ucu çatlağı olmamanız için bebeğin memeyi doğru şekilde kavraması çok önemlidir. Bebeğiniz meme ucunuzu emiyorsa çatlak olma ihtimaliniz yüksektir.
Sigara içme, meme bölgesinin tıraş edilmesi, kılların koparılması, bağışıklık sisteminin zayıf olması, piercing olması, sıkı ve dar sütyen kullanımı, meme implantı, kişisel bakım yetersizliği gibi durumlarda mastite sebep olabilmektedir.
Mastiti tabi ki de engellemenin yolları vardır. Gelin bu yollara birlikte bakalım.
Mastitli memeden başlayarak emzirebilirsiniz. Hem size hem de bebeğinize şifa olacaktır. Mememde mastit var emzirmemeliyim diye düşünmeyin lütfen. Zaten büyük olasılıkla emzirme yetersizliği veya yanlışlığından kaynaklanan bir durumdur ve sütünüzde bebeği enfeksiyondan koruyan antikorlar bulunmaktadır.
Bu dönemde süt tadı biraz değişebilir bu yüzden bebeğinizi değişik pozisyonlarda emzirebilirsiniz. Bir de emzirme sonrası memeyi tamamen boşaltmak için sağım yapmanız çok önemlidir. Eğer bebek memeyi almak istemiyorsa sağım yapıp emzirebilirsiniz. Bunun için birçok yöntem bulunmaktadır. Memeyi tam olarak boşalttığınızdan emin olunuz.
Aslında bu süreci yaşamadan emzirme döneminizi geçirmek için emzirme danışmanı ile yola çıkmanız çok önemlidir. Emzirme nasıl olmalıdır? Etkili emzirme yöntemleri nelerdir? Memeyi tamamen boşalttığımı nasıl anlarım? Meme ucu çatlakları ve mastit her emziren annenin kaderi mi gibi sorulara ayrıntılı şekilde cevap alabilirsiniz ve süt oluşumundan sütü nasıl sağmanız ve saklamanız gerektiğine kadar süt deryasında birlikte yön alabilirsiniz.
Sevgiyle ve mutlulukla kalın…