Yumurtlama günü, hem gebe kalmak isteyen hem de gebelikten korunmak isteyenlerin çok merak ettiği bir konudur.
1 aylık döngüde yumurtlama sadece 1 kez olur. Bunun öncesi ve sonrasında gebe kalma ihtimaliniz çok düşüktür.Adet olduğunuz günden bir adet yumurta seçilir ve seçilmiş olan yumurta büyür ve yaklaşık olarak bu büyüme 14 gün sürer. Sonra büyüyen yumurta çatlar.Yani yumurtlama görülür. Bu yumurtlamadan yaklaşık 14 gün sonra tekrar adet görülür. Yumurtlama gününü hesaplamak istediğimizde beklediğimiz adet gününden 4 gün geriye giderek ne zaman yumurtlayacağımızı bulabiliriz. Bu şeklide hesaplamamızın nedeni adet başlangıcımızdan itibaren 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşmeyebilir. Kimi kadında 14. Gün kimi kadında 18. Gün olabilir ama emin olduğumuz şek beklenen adet tarihinden 14 gün geriye gittiğimizde yumurtlama gününü bulmuş oluruz. Dolayısıyla yumurtlama gününü hesaplarken geçirmiş olduğunuz adet tarihinden değil de beklenen adet tarihinden 14 gün çıkararak bulabilrisiniz.
Vajinal akıntı; yumurta akı kıvamındadır. İki parmak arasında uzayan bir salgı halini alır. Kıvamı koyulaşır ve bu dönemdeki salgı spermin hareketliliğini arttırır.
Bunun nedeni ise spermin yumurtaya daha hızlı ulaşmasını sağlayıp döllenmeyi kolaylaştırmaktır.
Bedeninizin dilini öğrenmeye başladıysanız yumurtalama gününüzü ve ne zaman yumurtlamaya yaklaştığınız anlayabilirsiniz.
Yumurtlama tahmin eden uygulamalar ve kitlerle dışarıdan bedenimizi yönetmek yerine kendi bedenimizin dilini de öğrenmemiz gereklidir. Tabi ki uygulamalarla desteleyelim ama bedenimize de kulak verelim. Bu şekilde gebelikten korunmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmemeniz gerektiğini de öğrenmiş olacaksınız veya doğumda da vücudunuz size birçok sinyal göstermektedir. Bedeninizin dilini öğrendiğiniz için bunları da rahatlıkla anlayacak ve buna göre yapmanız gereken neyse onu yapabileceksiniz.
Yumurtlamadan önce 12-13 günlük bir hazırlık süreci vardır. Bu süreçte yumurta seçilir ve büyür ve çatlayan yumurtayla ,yumurta hücresi atılır. Atıldıktan sonra Tubaların içine alınır. 24-48 saat süreyle yumurta hücresi döllenme kabiliyetini korur. Bu 48 saat içinde ortamda sperm olursa ve sperm yumurtaya ulaşırsa döllenme gerçekleşir.Sprem de kadın genital organında yaklaşık 72 saat yani 3 gün canlı kalabilme kabiliyeti vardır.
Bu bilgilerin hepsini toparlayacak olursak yumurtlamadan 3 gün önce ilişki oldu diyelim. Spermler 3 gün sonra hala canlı odluğu için gebe kalma ihtimaliniz vardır veya yumurtlama oldu 24 saat sonra ilişkiye girdiniz yine yumurta 24 saat canlı kalabildiği için gebelik gerçekleşebilir.
Gebelikten korunmak istiyorsanız yumurtlamadan 5 gün öncesinden itibaren ve yumurtaladan 3 gün sonrasına kadar ilişkide bulunmamanız gerekmektedir.
28 günde 1 adet olaln bir kadının 14. Günü , 30 günde 1 adet olan bir kadının 16. Günü, 26 günde 1 adet olan kadının 12. Günü yaklaşık olarak yumurtlama günüdür.
Sevgiyle ve mutlulukla kalın…