Yenidoğan Ziyareti

yenidoğan ziyareti
Yenidoğan Ziyareti

YENİDOĞAN BEBEK ZİYARETİ

 Yenidoğan  ziyareti, tüm aileyi heyecanlandıran bir süreçtir. Tabi ki heyecanlanmakta haklısınız aileye yeni minicik bir üye katılıyor. Minicik bebeğimizi anne ve baba başta olmak üzere herkes dedeler, neneler, hala, teyze, amca ve birçok tanıdığınız yakınınız yani çevrenizde ki  herkes merakla bekliyor . En çok da ilk bebekte bu heyecan oluyor tabi ki

 Ailenin yeni üyesini haber alan dost ve akrabalar hastaneye veya eve ziyaret için hazırlık yapıyorlar.Çünkü  bu ziyaret bizim ülkemizde önemli bir kültürdür. Tabi ki yenidoğanı ve lohusayı ziyaret edelim. Ziyaretlerin zamanında ve yeterli sürede olmasına da çok dikkat edelim. 

Sevgili aile üyeleri ve anne-babalar iterseniz birazcık da bu ziyaretin hassas noktalarına değinelim. Çünkü bu ziyaret hem yeni dünyaya gelen bebeğin adaptasyon sürecinde olacak hem de anne doğumdan yeni çıkmış ve çok yorgun olacaktır. 

Yanınızda yemek götürün

Bir tencere çorba, buzluğa atılabilecek bir yemek… yenidoğan bebek ilk zamanlarda anne-babanın tüm enerjisini alacağından yemeğe vakit bulamayabilirler. Bu konuda aileye yardımcı olmak çok değerli olacaktır.

Gitmeden önce mutlaka haber verin

Bu dönem lohusa içim çok önemli bir süreçtir. Ailenin çok yakını değilseniz ilk 40 gün içinde gitmemeye özen gösterebilirsiniz. Anne ve baba bu döneme alışma sürecinde olacağından ve bebeğin düzenini oturtmaya sağlayacağından çok yorulacaktırlar.  Bu yüzden dinlenmeye her zamankinden çok ihtiyaçları olacaktır. Ne olursa olsun gitmeden önce haber vermeyi ihmal etmeyiniz.

Ziyarete gittiğinizde hemen elinizi yıkayın

Yolda, arabada veya toplu taşımada kirlenen ellerinizle ne bebeğe ne de anneye dokunmanız hiç doğru olmayacaktır. Özellikle uzun süredir etkisi altında bulunduğumuz Covid-19 döneminde ellerimizi yıkamamız daha da önem kazanmıştır. Ayrıca yenidoğanların bağışıklık sistemleri çok güçlü olmadığından çabuk hastalanabilirler. Bu yüzden bebekleri öpmemeye veya kucağınıza çok fazla almamaya dikkat etmeniz büyük önem taşımaktadır.

Kendinizi misafir gibi hissetmeyin

Daha önceden de bahsettiğim gibi anne ve baba bu dönemde çok yorulacakladır. Bu yüzden sizinle misafir gibi ilgilenemeyebilirler. Lütfen anne ve babaya bu yüzden alınmayın hatta onlara küçük de olsa yardım edin. Mesela çay servisi yapın, bulaşık yıkayın ya da bebeği yıkadılarsa havlusunu tutun. Unutmayın ki bu dönemde anne ve babaya en küçük yardımınız bile çok değerli

Sigara içmeyin ve parfüm sıkmamaya özen gösterin

Yenidoğanın süt kokusu bilirsiniz ki tüm evi sarar. Sizler de bu harika süt kokusunu bozmamak istiyorsanız lütfen parfüm sıkmamaya özen gösterin ve yeni giydiğiniz temiz kıyafetlerle ziyarete gidiniz.

Tavsiye vermeyin

Lohusalık dönemini yaşayan anne ve babalar bu dönem hakkında çiçeği burnunda anne ve babaya nasihatlarda bulunabilirler ama unutmayın ki her gebelik ve doğum kendine özeldir. Bu yüzden annenin ve babanın düşüncelerine ve yaptıklarına saygı gösterin ve tavsiyede bulunmaktan kaçının.

Bebeğin beslenmesi sırasında anne- bebek-babayı yalnız bırakın

Bu durum anne- bebek- baba bağlanması için çok önemlidir ve kişisel mahremiyeti de düşünürsek bu süreçte baş başa olmaları ayrıca önem kazanmaktadır.          Bebeğin, anne ve babasını tanıması için en önemli süreç bebeğinizi emzirme sürecinizdir.

Hastane ziyaretlerini özellikle çok kalabalık gruplar halinde değil de az kişi olarak yapmaya ve hastanede kaldığınız sürenin kısa olmasına ziyaretçilerin özen göstermesi de çok önemlidir. Ayrıca sevgili anne ve babalar lütfen bebeğinizle ilk karşılaşma anınız çok özeldir. Tarifi olmayan  bu duyguyu  baş başa yaşamaya özen gösteriniz. Belki de aileleriniz ve yakınlarınızdan bu konuda küçük bir rica da bulunabilirsiniz. Yakınlarınızın size bu konuda anlayış göstereceğinden eminim.  

Gelen ziyaretçilerinizin eviniz veya hastane ortamında yüksek sesle konuşmamasına da özen gösterebilirsiniz. Bebekler yüksek sesten ürkebilir. Huzursuz olup ağlayabilir.

Bebeğinize şekerli su, hurma, su vb şeyler vermek isteyen yakınlarınızı uyarın.  İlk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Başka hiçbir besine bebeğinizin ihtiyacı yoktur. 

Eğitimlerim; BEBEK BAKIMI , DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ , EMZİRME DANIŞMANLIĞI

 
 

Sevgiyle ve mutlulukla kalın…