Kürtaj kısırlık yapar mı? Sorusunun cevabı olarak size çok net bir şekilde hayır derim. Çok nadiren komplikasyonlu vakalarda neden olabilir ama komplikasyonsuz normal süreçteki bir küretajda kısırlık olmaz. Kürtaj kısırlığa neden olabilecek bir işlem değildir. Toplum içinde ilk gebeliğin kürtaj ile sonuçlanmasının sonradan gebe kalmayı etkileyeceği düşünülmektedir ama küretaj gebeliği etkileyen bir işlem değildir.
İstenmeyen bir gebeliğiniz varsa kürtaj yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar olabilirsiniz.
Küretaj sonrası hamile kalmak için çok aceleci olunmamalıdır. 2- 3 ay gibi bir süre rahmin kendini toplaması için beklenmelidir. Bunun nedeni ise küretaj sonrası hemen hamile kalmak bazı riskleri meydana getirebilir. Bunlar; erken doğum riski ve düşük riski riskidir.
Her cerrahi işlem kendi içinde bazı riskleri taşır. Bu riskler diğer ameliyatlara göre daha azdır ama yine de her küretaj bu riskleri arttırmaktadır. Yani küretaj sayısı arttıkça riskler de artmaktadır. Sık küretaj olmanın en büyük riski ise Asherman sedromudur. Asherman sendromu rahim yapışıklığı olarak da adlandırılır. Bu sendromda rahim duvarı zedelenir ve kısır olma riski ile karşılaşılabilir.
1 kere kürtaj olmakla aslında fark yoktur. Eğer kürtaj sonrası bir sorun olmamışsa hamile kalınır. Kürtaj doğurganlığı etkilemez. Ancak kürtaj sırasında ve sonrasında komplikasyon olmuşsa hamile kalma konusunda zorluk yaşanabilir.
İstenmeyen gebelik yaşamamak için kendinize en uygun korunma yöntemini seçiniz. Bu yöntemi seçerken sosyal, ekonomik, yaşam şekliniz, eşinizin ve kendi isteklerinizin doğrultusunda olmasına özen gösteriniz. Unutmayın en iyi korunma yöntemi size en uygun olandır.
Sevgiyle ve mutlulukla kalın…