Hiperemezis Gravidarum gebenin yoğun bir şekilde bulantı yaşamasından kaynatlı psikolojisini de etkilemektedir.
Gebeliğin ilk trimesterinde ortaya çıkan bulantı ve kusma gebelik döneminin 8-12. haftalarda zirveye ulaşır. Daha sonra kendiliğinden azalarak 16. haftaya gelmeden kaybolur. Hiperemezis gravidarumda (HG) ise bu şikâyetler artarak devam ederken gebelerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu dönemde yatarak istirahat, zencefil çayı ve akupuntur yöntemlerini deneyebilirsiniz. ciddi durumlarda hastaneye yatmanız gerektiğinden doktorunuza durumunuzu tam olarak anlatmanız gerekmektedir.
Hiperemezis gravidarumda bulantı ve kusmayla birlikte kilo kaybı, elektrolit dengesizliği, dehidratasyon, ketonüri ve metabolik değişimler görülmektedir. Gebelikte anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyen sorunlardan hiperemezis gravidarumun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte psikolojik etkenlerin önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. Psikolojik sorunlar, Bulantı ve kusma şiddeti ile gebelik sırasında ve sonrasında ortaya çıkan ruh sağlığı semptomları arasında ilişki bulunmuştur. HG, tüm gebeliklerin % 0,3 ila 2’sini etkileyen erken gebelikte hastaneye yatışın ana nedendir. Gebelik dönemine adaptasyon sürecinde anne psikolojik olarak etkilenmekteyken, hiperemezis gravidarum tanısı almak ve HG’nin neden olduğu ciddi bulantı kusma nedeniyle hastaneye yatmak anneyi daha da endişelendirmekte ve ruh sağlını olumsuz etkilemektedir.
Yapılan bir araştırmada hiperemezis gravidarum tanısı almış gebe kadınlarda yaptığı çalışmada gebelerin % 2’sinde minimal, % 22’sinde hafif, % 50’sinde orta ve % 14’ünde şiddetli depresyon bulguları gözlenirken, % 12’ünde ise herhangi bir bulgu görülmediği saptanmıştır. Başka bir çalışmada ise çalışmasında HG’li kadınların, gebelik sırasında ve doğum sonrası 6. ayda HG’si olmayan kadınlara kıyasla duygusal sıkıntı bildirme olasılığı daha yüksek bulunmuştur. Ancak gruplar arasındaki fark doğumdan 18 ay sonra kaybolmuştur. Duygusal sıkıntı gelişme riskinin öncelikle HG’nin bir sonucu olabileceği saptanmıştır. Kusma atakları yaşayan HG’li gebelerin, sağlıklı gebeler ile karşılaştırıldıklarında belirgin şekilde daha fazla anksiyete ve depresyona sahip oldukları görülmüştür. Hiperemezis gravidarum tanısı alan gebelerin anksiyete ve depresyon eğilimlerinin yüksektir ve psikiyatrik destek alması gerekmektedir. Destek alınma hem gebenin hem de birlikte yaşayan ailenin yaşam kalitesini arttırmak için önemli bir faktördür.
Altta yatan nedenler psikolojik olmasa da hastalığın getirdiği psikolojik yük sebebiyle tüm hastalar güvence, cesaret ve duygusal desteğe ihtiyaç duyarlar. Stres yaratan faktörlerin ortadan kaldırılması, gebenin tam olarak dinlenmesi, gebelik doğum ve doğum sonrasını içeren bir eğitim verilmesi ayrıca başa çıkma yöntemleri hakkında bilinçlendirilmesi gebenin şikayetlerinin azalmasında önemli bir faktördür.
Sevgiyle ve mutlulukla kalın…