Gebelik dönemi, anne ve babalar için en heyecan verici bekleyişin olduğu bebekleri hakkında en ufak bir bilgi veya haber almanın stres ve beklentisinde oldukları en meraklı uzun bir bekleyiş dönemidir. Bebek hareketleri, anne adaylarını bebekleriyle daha kuvvetli bir bağ ile birleştirirken bebekler bunu babalarından da esirgemezler.
Bebek hareketlerini ilk gebeliklerde 18-24. Haftalar arasında hissetmeye başlarken ikinci ve daha sonraki gebeliklerde 16. Hafta civarında hissetmeye başlarsınız.
Daha erken gebelik haftalarında anne adayları bebeğinin hareketini hissettiğini söylese de bu hareket daha çok bağırsak hareketleridir.
İlk hissettiğinizde bir kuşun ya da kelebeğin kana çırpışı, bağırsağınız sizi rahatsız ediyormuş gibi ya da kramp gibi hissedebilirsiniz. İlk zamanlar bu hareketler size çok anlamsız veya düzensiz gelebilir. İlerleyen zamanlarda ise bu hareketler daha anlamlı, net ve belirgin olacaktır. Bunun için biraz sabretmeniz gerekmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe bisiklet çevirme, tam yer değiştirme, dönme gibi hareketler yapar ve sizde bunu anlayabilirsiniz.
Zayıf anne adayları bebeğinin hareketlerini daha erken fark eder. Bebek hareketlerini de daha fazla hissedebilirler.
Bebeğinizin 6. ayından itibaren hangi tarafınızda olduğunu belirgin olarak anlayabilirsiniz. Karnınızda dönüşünü, yer değiştirmesini rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Bebeğinizin hareketi yeterli kan akımının olduğunu, beslenmesinin yeterli olduğunu ve bebeğinizin sağlıklı olduğunu gösterir.
Bebek hareketleriyle ilgili bilmeniz gerekenler
Yaklaşık 24. Haftaya kadar bebeğinizin hareketleri düzensiz olabilir. Bu süreçten sonra hareketlerinde düzelme başlayacaktır.
Bebeğiniz normalden daha uzun süre hareket etmezse doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Bebeğinizi hareketlendirmek için dışarıdan uyaran verebilirsiniz. (Ses, dokunma, karnınızı sallama vb)
İlk önce bilmeniz gereken bebeğinizin rutin veya her bebekte aynı olan bir hareketi yoktur. Siz nasıl herkesten farklıysanız bebeğinizde herkesten farklıdır. Bu nedenle başka bir gebenin bebek hareketi izlemiyle kendinizi karşılaştırmayınız.
Bunu size şöyle açılamayayım: günde 50 kere hareket eden bir bebeğiniz varsa bu hareket sayısı 20 ye düşüyorsa bir terslik bir şey olabilir ama bir başkası için 20 hareket bebeğinin çok sağlıklı olduğunu gösterebilir. Bu yüzden kimseyle kendinizi kıyaslamayınız.
Genel kural bebeğin 2 saatte en az 10 hareket ermesidir.
Doğuma yakın dönemde bebeğiniz büyüdüğü ve hareket edeceği alanı daha kısıtlı olacağı için hareketlerinde belirgin bir azalma görebilirsiniz bu normaldir.
Bebeğinizin hareketi annenin hareketliliğiyle alakalıdır. Bebek sallandığında uyumaya başlar. Bu yüzden de annenin çok hareketli olduğu saatlerde bebekleler de uyurlar. Anne hareket etmeyi bırakıp dinlenince ise bebek hareketleri başlar ve anne hareketlerini hissetmeye başlar.
Anne adayı bir şeyler yediğinde bebeğin hareketlenmesinin nedeni ise annenin kan şekerinin artmasına tepki olarak bebeğin hareketlenmesidir.
Anne stresli ve üzgünken de adrenalin hormon seviyesi arttığından bebek hareketliliği artacaktır.
Sevgiyle ve mutlulukla kalın…