Bebeklerde Su Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde Su Tüketiminde Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde su tüketimi
Bebeklerde su tüketimi

Bebeklerde su tüketimi ebeveynlerin merak ettiği konulardan bir diğeridir. Gelin bu yazımda da bu konuya değinip kafamızdaki soru işaretlerini silmeye çalışalım.

Hamile olduğunuzu ilk öğrendiğiniz andan itibaren bebeğiniz için en iyisini, en doğrusunu yapmaya çalışıyorsunuz. Hele bir de ilk doğumuzsa kafanızda bir sürü soru işareti olur bebek bakımı, hamilelik süreci ve doğumla ilgili.

Bebeğime Ne Zamana Kadar Su Vermemeliyim?

Bebeğinize ilk 6 ay boyunca su vermemelisiniz. Bunun nedeni zaten anne sütünün içeriğinin %90 civarı sudur. Bebeğiniz bu süreçte suya ihtiyacı yoktur.

İlk 6 Ay Bebeğe Su Zararlı mıdır?

Evet zararlıdır. Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü veriniz. Başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Su bebeğinizde geçici tokluk yaratır ve bebeğiniz anne sütünü istemez. Bu da bebeğinizin yeterince beslenmemesi demektir. Yani bebeğiniz besin ihtiyacını karşılayamayacaktır. Bu yüzden bebeğinize 6 aydan önce su vermeyiniz.

Anne Sütü Almayan Bebeğe Su Verilmeli mi?

Anne sütünün içeriğinde yüksek oranda su vardı bunu öğrendik peki bebeğiniz mama ile besleniyorsa ne yapacaksınız?

Bebeğinizi mamayla beslemeniz durumunda da mamayı hazırlarken su ile hazırlamaktasınız. Bu yüzden yine su vermenize gerek yoktur. Mamaya koyduğunuz orandaki su bebeğinizin ihtiyacı için yeterlidir. Bebeğinize hazırladığınız mamanın kaç ölçek mamaya kaç ölçek su katılacağını da öğrenmeniz gerekmektedir ve buna göre hazırlamalısınız.

Bebekler Ne Kadar Su Verilmelidir?

Bebeğinize 6 aydan itibaren ek gıdaya başlıyorsunuz. Bu süreçten itibaren bebeğinize su vermeye başlayabilirsiniz. 6 aydan itibaren bebeğinizin su tüketimi için  aşağıdaki ölçekleri kullanabilirsiniz. Ayrıca bu ölçüler bebeğinizin durumuna göre değişmektedir.

6-12 ay arası: 300-400 ml su

1 yaş civarında ise: 300-600 ml’dir.

Bebeğin Susadığı Nasıl Anlaşılır?

  • Susama hissi
  • Kilo kaybı
  • Cilt ve ağızda kuruluk
  • Vücut ısısında artma
  • Halsizlik ve huzursuzluk
  • Soluk alıp vermenin hızlı olması

Bebeğinize verdiğiniz suyu en az 10 dakika kaynatıp ılıttıktan sonra veriniz. Gereğinden fazla veya üst üste ısıttığınız suda mineral kaybı olacağından bu suyu da vermemelisiniz. Sonuç olarak bebeğinizin içtiği su da sizin içtiğiniz su da temiz olmalıdır.

Suyun Özelliği Önemli midir?

Evet önemlidir. Suyun özellikle sodyum içeriğine dikkat ediniz. Bebeğinizin böbreği yüksek sodyumu tolere edemez. Sodyum oranı düşük su tercih etmeniz bebeğiniz için en iyisi olacaktır.

Suyun pH derecesi ise alkali olmalıdır. 7,5-8,5 aralığında pH değerinin olmalıdır. Alkalıisu mineral açısından daha zengin olduğundan bebeğinizin kemik gelişimi için önemlidir.

Eğitimlerim; DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ,BEBEK BAKIMI,EMZİRME DANIŞMANLIĞI

 

 Sevgiyle ve mutlulukla kalın…