“Kolik”, genellikle şiddetli karın ağrısını içeren ve çeşitli faktörlerin neden olabileceği bir durumdur. Bu ağrı belirli bir neden olmadan aniden ortaya çıkar ve genellikle çocukluk veya bebeklik döneminde görülür. Kolik, bebeklerde sık görülür. Genellikle yaşamın ilk üç haftasında başlar ve üç aya kadar sürer.
Kolik belirtileri arasında sürekli ağlama, huzursuzluk, uyku güçlüğü, gaz, kabızlık ve diğer sindirim sorunları yer alır.
Tedavi kolik bebeğin yaşadığı semptomların şiddetini azaltmayı amaçlar ve genellikle bebeğin ağrısını gidermeye odaklanır. Bu, bebeğinizi sallama, bebek masajı, gazını çıkartma gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, bebeğinizi doktorunuzun görmesi de gereklidir.
Kolik kesin nedeni bilinmeyen bir durum olduğu için kesin bir koruyucu tedavisi yoktur. Öneriler daha çok bebeği rahatlatmayı amaçlamaktadır.
Bebeğinizi doğru yiyeceklerle besleyin:
Bebeğinizi emzirirken her iki meme arasında eşit şekilde beslemeye çalışın. Bebeğinizi biberonla beslerken biberon seçimi de önemlidir. Bebeğin biberon ucu çok hızlı veya çok yavaş olmamalıdır.
Bebeğinizin Gazını Çıkartın:
Bebeğinizin gazı sıkışırsa ağrıya neden olabilir. Bebeğinizin gazını çıkartmaya yardımcı olun ve beslerken de hava yutmasını önlemeye çalışın.
Bebeğinizi sallayarak ve sakinleştirerek rahatlatın.
Bebeğinizi sallayabilir veya bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olmak için rahatlatıcı müzik veya beyaz gürültü gibi sesler kullanabilirsiniz.
Bebeğiniz için rahat bir ortam yaratın:
Bebeğinizi sessiz, karanlık bir odaya alarak ona rahat bir ortam yaratabilirsiniz.
Ayrıca sakin olun:
Bebeğinizin ağlaması ve huzursuz olması durumunda sakin kalmak elbette zor bir durum ama sizin sakin kalmanız o an bebeğinize de iyi gelecektir. Unutmayın ki bebeğinizle bir bütünsünüz siz ne hissederseniz o anlar ve hisseder.
Bebeğinizin semptomlarını hafifletmek için doktorunuzla konuşun ve bebeğinizin sağlığıyla ilgili endişelerinizi paylaşın.
Bu önerilerim sadece kolik önleme için değildir bebeğiniz kolik olduğu durumda da bunları uygulayınız.
Kolik ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Ancak ağlayan ve huzursuz bir bebek ebeveynleri de huzursuz ve endişeli yapmaktadır.
Aşağıdakiler kolik ile ilişkili nadir komplikasyonlardır.
Yukarıdaki komplikasyonlar, kolik ile ilişkili nadir durumlardır. Bebeği yatıştırmak ve stresi azaltmak genellikle semptomları hafifletmeye yardımcı olur.
Kolik, her gün en az 3 saat süren ve genellikle 3 haftadan uzun süren aşırı ağlama nöbetleri ile karakterize edilen bir durumdur.
Kolik belirtileri şunları içerir:
Ağlamak:
Kolikli bebekler genellikle öğleden sonra ve akşam ağlarlar. Ağlama sürekli ve şiddetlidir. Bebekler ağladıklarında kızarabilir, seğirebilir ve ellerini çırpabilirler.
Karın ağrısı:
Bebekler kolikten karın ağrısı yaşayabilir. Midesi sertleşebilir ve huzursuzluğu artabilir.
Uyku bozukluğu:
Kolikli bebekler uyumakta zorlanabilirler. Uykusuzluk ve düzensiz uyku programı koliği daha da kötüleştirebilir.
Gaz ve şişkinlik:
Kolikli bebekler şişkinlik ve şişkinlik belirtileri gösterebilir. Bu belirtiler bebeğinizin rahatsızlığını artırabilir.
Beslenme sorunları:
Kolikli bebeklerin sıklıkla yeme bozuklukları vardır. Bu sorunlar bebeğinizin kilo alımını etkileyebilir ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir.
Huzursuzluk:
Kolikli bebekler genellikle huzursuz ve gergindir. Çoğu bebek kolik nedeniyle dinlenemez ve sürekli huzursuzdur.
Kolik belirtileri diğer çocukluk hastalıklarının belirtilerine benzeyebilir. Bu nedenle bebeğinizi yakından takip edip doktorunuza yaşadığı semptomları anlatmanız tedavi süreci için oldukça önemlidir.