Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

BEBEKLERDE KABIZLIK NASIL GEÇER?

Bebeklerde kabızlık deyince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Bebeğinizin kaka yapamaması mıdır kabızlık?

Kabızlık Nedir?

Normalden daha seyrek, daha sert veya zor dışkılama tanımlanan sağlık problemidir. Bebeğinizin beslenme şekli dışkılama şekli açısından önemli bir konudur.

Beslenmenin önemi ne derseniz. Mesela bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa kabızlık riski oldukça azdır. Bunun nedeni anne sütünün içeriği nedeniyle bağırsak hareketlerini kolaylaştırmasıdır. Ama 6. Aydan itibaren bebeğinizde kabız olma olasılığı artabilir. Yani özellikle ek gıdaya geçiş döneminde kabızlık yaygındır. Nedeni ise bebeğinizin ek gıda ile yeni tanışmasıdır.

Anne sütü alan bebeklerde demin de söylediğim gibi kabızlık görülmesi azdır ve anne sütü alan bebeğin her gün dışkılaması da beklenmez. Bu arada bebeğinizi her konuda olduğu gibi bu konuda da diğer bebeklerle karşılaştırmayınız.

Bebeğimin Kabız Olduğunu Nasıl Anlarım?

  • Karın bölgesinde sertlik
  • Sert dışkılama yapma
  • İştahsızlık
  • Kasılma veya şişlik
  • Yemeyi reddetme
  • Bağırsak hareketleri esnasında huzursuzluk veya ağlama
  • Ikınmaya bağlı anüste çatlak oluşması gibi durumlarda kabızlık düşünülebilir.

Bebeğinizin dışkılama sıklığı değil bebeğinizin dışkılama sırasında yaşadığı zorluktur.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

Sıvı alımında yetersizlik: bebeğinizin sıvı alımındaki yetersizlik kabızlığa neden olabilir.

Anne sütü yerine mama ile besleme: Anne sütü sindirim kolaylaştırıcıdır. Motilin adındaki hormon bağırsak hareketlerini arttırır. Bu da bebeğinizin kabız olma olasılığını azaltır. Ama size doktor ve ebeniz mama kullanılması gerektiğini söylediyse mama kullanmanız gerekmektedir. Bu süreçte sütünüzü sağıp bebeğinize vermeyi ve emzirmeyi denemeyi kesinlikle aksatmayınız.

Katı gıdaya geçiş: Bebeğiniz anne sütü gibi sindirim kolaylaştırıcı besinden tanımadığı besine geçerken sindirim hemen başlamayacağı için daha sık kabız olabilir. Bu dönemde bebeğinizi daha lifli gıdalarla sıvı içeriklerle besleyebilirsiniz.

Az su alımı: İlk 6 ay biliyoruz ki bebeğimize su vermiyoruz. Anne sütü içeriğinde su var ve mamayı da suyla hazırlıyoruz. Ek gıdaya geçişle birlikte su vermeye başlamalısınız. Sulu gıdalar da bebeğinize verebilirsiniz.   Bebeklerde Su Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pirinç içerikli mama: Biliyoruz ki pirinç su emicidir ve yaptığınız mamayı katılaştırır. Bu nedenle de kabızlık ihtimalini arttırabilmektedir.

Liften fakir gıda: Lif dışkıyı yumuşatmaktadır. Bebeğinizin özellikle ek gıdayla ilk tanışma sürecinde daha liften zengin besinle başlarsanız kabız olma olasılığınız azaltabilirsiniz.

Hareketsizlik: Bebeğinizin hareket azalması da kabızlığa neden olabilir. Bebeğinizi hareket kabiliyeti kazanma döneminde daha çok hareketlendirmeye teşvik edebilir önceki süreçte de masajlar yapabilirsiniz.

Anne beslenmesi: Anne sütü alımı döneminde siz ne yerseniz bebeğiniz de o besinlerin etkisinde olacaktır. Bu dönem içerinde beslenmenize ve sıvı alımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.

Emzirme Problemi: bebeğiniz etkin emziremiyorsanız, anne sütü yetersizliğiniz varsa veya emme problemlerinde bebekte kabızlık problemi yaşanabilmektedir.

İlaç: Bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Örneğin; antibiyotik, ağrı kesici veya antihistaminikler

Bebeklerde Kabızlığı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

masaj, kabızlık için en güzel önerilerdendir.

Bebeğinize bazı uygulamalar ve beslenme değişiklikleri ile kabızlığına çözüm bulunabilmektedir. Kabızlığa çözüm uygulamalar ise;

Emzirme: Biliyoruz ki anne sütü içeriği bakımından sindirim kolaylaştırıcıdır. Bu nedenle bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile sonrasında ise ek gıdayla beraber anne sütüne devam etmeniz gerekmektedir.

Lifli gıdalar: Lif dışkıyı yumuşatmaktadır. Yani kabızlık önleyicidir. Bu nedenle ek gıda döneminde bebeğinizi liften zengin besinlerden beslemeniz gerekmektedir.

Hareketlilik: Bebeğinizin hareket etmesine yardımcı olun veya bebeğinize masajlar yaparak kabız olma olasılığını azaltın.

Ilık banyo: Bebeğinize yaptıracağınız ılık banyo ile karın kasları gevşer ve gerginliği azalır. Bebeğinizin kabızlıktan dolayı yaşadığı ağrıları azaltır ve sindirim hareketlerini arttırır.

Masaj: Masaj uygulaması kabızlık için en iyi yöntemlerden birisidir. Bebeğinizin mide bölgesine parmak ucunuzla saat yönünde hareket yapabilirsiniz. Bebeğinizin dizlerini tutarak karnına doğru hareketler yaptırabilirsiniz.

Formül mama: bazı formül mamalar içerikleri dolayısıyla kabızlığı tetikleyebilir. Bu süreçte mama değişikliğine gidebilirsiniz.

Bebeklerde Kabızlık İçin Önerilmeyen Gıdalar Nelerdir?

  • Nişasta ağırlıklı gıdalar
  • Hazır gıdalar
  • Süt ve süt ürünleri
  • Şekerli gıdalar

Bebeğinizde kabızlık sorunu yaşamamak için yukarıdaki önerilerimi inceleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin sağlık durumunu takip etmek için doktorunuzun önerilerini uygulamanız gerekmektedir.

Eğitimlerim, BEBEK BAKIMI,EMZİRME DANIŞMANLIĞI,DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ

Sevgiyle ve mutlulukla kalın…