Birçok annemiz çevresinden duyduklarıyla sütüyle ilgili şüpheye girmektedir. Lütfen kendinize de sütünüze de güvenin.
Biliyorum ki dışarıdan birçok ses duyuyorsunuz. Sütün yetiyor mu? Bu çocuk kesin aç. Bu çocuk zayıf kesin sütün yetmiyor vb birçok cümleye maruz kalıyorsunuz. Sevgili annelerim emin olun annelerin sütleri %90 oranında bebeklerine yetmektedir. Moralinizi bozmayın.
Bebeğiniz memenizi tam boşaltmayabilir. Memenizin tam boşalması için bebeğiniz emdikten sonra pompa ile sütünüzü tamamen boşaltmanız gerekmektedir. Böylece beyninize sinyal gidecek ve tekrardan süt oluşumunuz sağlanacaktır. Pompayı kullanırken ilk masaj ayarıyla başlayıp sonra en düşük ayardan devam edebilirsiniz.
Beslenmenize tabi ki de dikkat ediniz. Ama bu her şeyden çok çok yiyeceğiniz anlamına gelmiyor. Tüm besin öğelerinden gerekli miktarda aldıktan sonra daha fazlası size sadece yağ olarak kazanım sağlayacaktır. Bebeğinize yararlı olması içi size söylenen besinler süt arttırma yönünde bir faydası tespit edilmemiştir. Yani sütünüzü herhangi bir besinle arttıramazsınız.
Bebeğinizi yenidoğan döneminde 2-3 saat arayla emzirmeniz gerekmektedir. Bu süreyi açmanız beyninize süt gerekli değil sinyali verecek ve süt üretimini bitirecektir. Aynı zamanda bebeğiniz aç kaldığı için memeyi kavramakta zorlanacaktır.
Bebeğinizin gece beslenmesi oldukça önemlidir. Gece beslemeyi atlamanız bebeğinizin uzun saatler boyunca aç kalmasına neden olacaktır. Buda bebeğinizin memeyi reddetmesine neden olabilir. Gece beslenmesinde sütünüz büyüme hormonları yönünden zengindir. Lütfen geceleri de aynı şekilde ilk 28 günlük süreçte 2-3 saatte bir bebeğinizi emzirin. Gece emzirme süreci prolaktin hormonu yönünden de zengindir. Buda sütünüzün artmasını sağlar aynı zamanda da bir aile planlaması sağlar. Çünkü prolaktin salgılanması östrojeni baskılar ve gebelik ihtimalini azaltır. Ama bu yöntemi kullanırken ek bir yöntem kullanmaya da dikkat ediniz.
Emin olun siz ne hissediyorsanız bebeğiniz de onu hisseder. Sizin mutlu olmadığınız durumda bebeğinizin güzelce emmesini bekleyemeyiz. Bu yüzden stresten uzak durmaya çalışınız.
Bebeğinizi emzirip uyutunca sizde ya dinlenin ya da uyuyun. Uykusuz birisi ne kendine yararlı olabilir ne de bebeğine. Bebeğiniz uyunca ev işlerini halledim diyorsunuz evet haklı olabilirsiniz ama sizden ve bebeğinizden önemli bir şey yok. Lütfen kendiniz ve bebeğinizi önemseyin ve uykunuzu almaya dinlenmeye özen gösteriniz. Ayrıca uykusuz bir kişi stresli ve sinirli olur bu da bebeğinize geçer ve emzirmekte zorlanırsınız ve bebeğiniz emmez. Bu süreçte daha da kaygılı olursunuz ve meme reddi yaşayabilirsiniz.
Sevgili annelerim gördüğünüz gibi süt arttırmak hiç de maliyetli bir süreç değil. Bu süreçte kendinize ve bebeğinize zaman tanıyınız. Ne siz ne de bebeğiniz makine değildir. Bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek için gebeliğinizin 28. Haftasından itibaren emzirme eğitimi alabilirsiniz. Unutmayın ki bilgi güçtür.
Sevgiyle ve mutlulukla kalın