Anne Sütü Sağma Yöntemleri

Anne sütü sağma yöntemleri nelerdir? Anne sütü sağma yöntemlerini nereden öğrenebilirim? Süt sağmak gerekli midir? Sevgili annelerim ve anne adaylarım süt sağma kafanızı çok karıştıran bir konu biliyorum. Gelin bu konuya ayrıntılarıyla değinelim. 

Anne sütü sağma yöntemleri nelerdir? Anne sütü sağma yöntemlerini nereden öğrenebilirim? Süt sağmak gerekli midir? Sevgili annelerim ve anne adaylarım süt sağma kafanızı çok karıştıran bir konu biliyorum. Gelin bu konuya ayrıntılarıyla değinelim. 

Annenin süt sağmasının yararlı olduğu durumlar:

      • Anne bebeğinden uzaktayken

      • Anne ya da bebek hastayken sütün kalanının saklanması için

      • Bebeğin dolu memeyi almasını kolaylaştırmak için

      • Düşük doğum tartılı ve ememeyen bebeği beslemek için

      • Memeyi istemeyen bir bebeğin emmekten hoşlandığı sürece kadar ki dönem için

      • Kanal tıkanıklığı veya süt birikmesi döneminde

      • Tıkanık (şiş) memeyi rahatlatmakta

    Anne sütü sağma yöntemleri

    Elle süt sağma:

    Lütfen memenizin kahverengi kısmını sıkmayınız. Şekilde ki gibi kahverengi kısmın dış kısmına bastırıp bırakınız. Bu şekilde meme yaralarınızın da önüne geçmiş olursunuz.

    Süt sağmaya başlamadan önce sevgili annelerin oksitosin refleksinizi uyarmanız gerekmektedir. Nedir bu refleks derseniz sağım yapmadan önce bebeğiniz sizden ayrıysa onun bir eşyasını koklayabilir veya çektiğiniz bir fotoğrafına bakabilirsiniz. Bebeğinizi düşünmeniz de refleksinizi uyarmakta oldukça etkili olacaktır. Birinden size sırt masajı yapmasını da rica edebilirsiniz.

    Sevgili annelerim süt sağmaya başlamadan önce lütfen ellerinizi temiz bir şekilde yıkayınız. Sonra kendinizi rahat hissettiğiniz bir şekilde oturunuz. Sütü sağacağınız kabın temiz olmasına da dikkat edelim.

    Baş parmağı meme başı ve kahverengi kısmın (aerolanın) üstüne işaret parmağını ise altına, baş parmak hizasına yerleştirilir. Diğer 3 parmakla da meme desteklenir( C şeklinde).  Baş ve işaret parmaklarınızı göğüs duvarına doğru bastırın ve bırakın. Bu süreçte fazla bastırmamaya dikkat ediniz. Acı hissetmemeniz gerekmektedir. Acı hissiniz varsa yanlış teknik kullanıyor olabilirsiniz.

    Kaç dakika süt sağmalıyım? 

    Aslında süt sağımını ilk günlerde 20-30 dakikaya kadar yapabilirsiniz. Bunun nedeni ise sütün yavaş akımla gelmesindendir. Zaten bir süre sonra memelerinizde süt dolgunluğu hissinin azalmasından yeterli sağımı yaptığınızı anlayacaksınız.

    Ne sıklıkla süt sağmalıyım? 

    Eğer bebeğiniz sizden uzaktaysa emzirme sıklığına göre süt sağımı yapmanız gerekmektedir. Çalışıyorsanız işe gitmeden önce yeterli bollukta sütünüzü sağıp saklamanız gerekmektedir. Bir de çalışan annelerin süt yapımını desteklemesi için iş yerinde de süt sağmaya devam etmeleri gerekmektedir.

    Pompa ile sağma:

    Elle süt sağmak size zor geliyorsa tabi ki pompa tercih edebilirsiniz. Pompa ile anne sütünü ilk sağmaya başladığınızda düşük vakumda başlamalısınız.

    Sevgili annelerim pompayı elle süt sağımı sizi yorabileceğinden tercih ettiğinizi biliyorum ama şunları lütfen unutmayınız. Pompaların temizlenmesi zordur ve lastik bölümüne süt toplanabilir ve bunun temizlenmesi çok zordur. Lütfen bunlara dikkat ederek cihazları temiz bir şekilde kullanın. Pompa özellikle şiş memelerde etkilidir. Şiş memenin açılmasında katkısı çoktur ve bundan dolayı da meme rahatlatıcı diye de adlandırılmaktadırlar. 

    Sevgili annelerim Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu başarılı emzirme rehberine de bakmanızı önemle rica ederim. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/1437,basariliemzirmepdf.pdf?0

    Eğitimlerim; BEBEK BAKIMIDOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİEMZİRME DANIŞMANLIĞI

    sevgiyle ve mutlulukla kalın…